1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Овощарите в ЮАР ще приберат добра реколта

Овощарите в ЮАР ще приберат добра реколта

Страната е един от основните доставчици на пресни плодове на световния пазар

След слабата реколта през 2017-та, тази година овощарите в Южноафриканската република ще приберат задоволителни количества. Това показват данните от последната прогноза на земеделското министерство.

Страната е един от основните доставчици на пресни плодове на световния пазар. През миналата година фермерите пострадаха от сушата, но през 2018-та ситуацията се е подобрила, така че се очаква увеличение на износа. Като причини се посочват по-големите площи, нормалните климатични условия и подобряването на водоснабдяването.

За тази година анализаторите очакват реколтата от ябълки да бъде в размер на 850 хиляди тона, с 4,4 процента повече от 2017-та. Преди миналогодишната суша, стопаните прибираха средно по 900 хиляди тона, но тази цифра ще бъде достигната едва през 2019-та, стига да няма нови катаклизми. Очаква се ръст на износа на ябълки с 4 на сто до 550 хиляди тона, като най-големият клиент вероятно ще бъде отново Великобритания, която през миналата година внесе 150 хиляди тона.

Реколтата от круши ще се увеличи с 3 процента до 420 хиляди тона, от които 240 хиляди ще заминат за чужбина. През изтеклия сезон най-голям вносител беше Холандия с 68 хиляди тона.

Най-бързо се възстановява лозарството, показват данните на земеделското министерство в Южноафриканската република. За 2018-та се предвижда ръст от 7,3 процента - до 330 хиляди тона десертно грозде. То е почти изцяло предназначено за експорт, като в страната се консумират едва 30 хиляди тона. Близо три четвърти от износа са за Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.