1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Падат цените на основните хранителни стоки

Падат цените на основните хранителни стоки

Очаква се като цяло сезонно да поевтинеят плодовете и зеленчуците

Цените на основните хранителни стоки падат, като изключение има само при брашното. Това каза за агенция "Фокус" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Тенденцията при брашното е нагоре с по стотинка всяка седмица от два месеца насам. По думите му вероятната причина е, че се чака новата реколта, която ще излезе през месец юни.

Според Стойчев едва ли ще се получи предпразнично поскъпване в последните дни преди Великден. Има по-сериозен ръст в цената на оранжерийните домати, които тепърва започват да се продават и най-вероятно са в малки количества. Очаква се като цяло сезонно да поевтинеят плодовете и зеленчуците. Производството на плодове и зеленчуци от съседните страни се повишава и се внасят по-големи количества на по-ниски цени.

Спрямо миналата седмица яйцата поевтиняват с 10%. "Българският пазар не можеше да поеме тези цени, които искаха да наложат нашите производители. Яйцата не могат да бъдат продавани на 35 стотинки на едро, защото няма кой да ги купува. Типична пазарна икономика, пробваха, видяха, че има създаден дефицит и използваха да проверят на колко могат да продават българските яйца. Продажбите спаднаха два пъти след поскъпването и всеки, който иска да продава, търси пазарната ниша", каза Стойчев.

Той напомни, че дълго време цената на яйцата беше 23 стотинки на едро. Очаква се след празниците това да е пазарната цена – 23-25 стотинки на едро за брой.

Не се отчита поскъпване при месото. Има информация, че в определени градове агнешкото месо поскъпва, но това пак е нормално. Понякога за определени стоки има до 50% разлика в цените на едро в определени български градове, което е трудно обяснима аномалия за други държави. Това че агнешкото поскъпва в някои региони, не значи че не поевтинява в други, така средно претеглената цена не се променя, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.