1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Падна цената на диворастящите гъби в Смолян

Падна цената на диворастящите гъби в Смолян

В пунктовете за гъби пачият крак се приема за 2 лв. за килограм

Срина се цената на диворастящите гъби в Смолян след информацията за наличие на радиация в гъби с произход от Родопите, установени във Великобритания, предаде Агенция "Фокус".

Днес в пунктовете за гъби пачият крак се приема за 2 лв. за килограм, а само преди два дни цената му беше между 4 и 5 лв. за килограм. Десетки гъбари днес коментираха, че цената е направо нищожна, имайки предвид, че популацията на този вид гъба тепърва започва и не могат да се съберат повече от 3-4 килограма.

По-висока се запазва единствено цената на манатарката, чието първо качество се изкупува на цена около 10 лева. От нея обаче също все още се намират оскъдни количества, като опитни гъбари доставят по три, максимум четири килограма. Хората обясниха, че заради ниските цени най-вероятно ще се откажат да обикалят горите, тъй като не могат да покрият разходите си за гориво.

В момента пачият крак се среща в широколистните и смесени гори в района на Баните, Маданско и селата в средното и долно течение на реките Арда и Черна, до които от Смолян се пътува с автобус или кола. Така излиза, че за да спечели от гъби, човек трябва да набере най-малко 10 килограма, а в този сезон това е невъзможно.

Брокери обясняват ниските цени с липсата на международен пазар, особено за пачи крак, а износът и наличието в складовете определят средната изкупна цена. При манатарката цената е по-висока, тъй като за нея има пазар и в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.