1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Памукът - с най - високата си цена от 15 години

Памукът - с най - високата си цена от 15 години

Суровината прескочи границата от 1 долар за паунд (0,454 кг)

Цената на памука прескочи границата от 1 долар за паунд (0,454 кг) на борсата в Ню Йорк за пръв път от 1995 година насам. При търговията в Китай пък бе поставен исторически рекорд, съобщава Bloomberg.

Причината за изкупуването на памук е огромното търсене от страна на текстилните фабрики. То води до опасения, че предлагането няма да успее да посрещне високия интерес и ще се стигне до сериозен спад в запасите.

Контрактите за доставка на памук през декември поскъпнаха с 3,8 на сто до 1,0198 долара за паунд днес, което е най-високото ниво от юни 1995 година досега. За последната година пък цената на памука е скочила с 61 на сто.

На борсата в Китай памукът поскъпна с 3,4 на сто днес до 20 600 юана (3 067 долара) за метричен тон.

„Съществува реален недостиг на суров памук за текстилните фабрики в Индия, Пакистан и Китай преди излизането на новата реколта, която очевидно няма да е в особено голям обем“, смята Дейвид Уотсън от FCStone Australia, цитиран от агенцията.

Очакванията са в Индия, която е вторият по големина производител и износител на памук в света, реколтата да бъде по-слаба от предварителните прогнози. В същото време се очаква ръст на вноса от страна на Китай след втора поредна слаба реколта в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.