1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Памукът с най-висока цена след Гражданската война в САЩ

Памукът с най-висока цена след Гражданската война в САЩ

Рекордното поскъпване предизвика спекулации, че предстои огромна негативна корекция на пазарите

Памукът достигна през март на най-високите си цени от Гражданската война в САЩ насам, или от 140 години. Суровината поскъпна отново, достигайки до около 1.9367 долара за паунд (около $4.2 за килограм). Прогнозите обаче са, че той ще започне постепенно да поевтинява заради очаквано увеличение на посевите в САЩ, пише "Блумбърг".

Земеделското министерство на САЩ заяви, че насажденията през 2011 г. ще се равняват на 12.566 млн. акра, което се оказа под очакванията на анализаторите. Насажденията все пак са с около 14% по-високи в сравнение с миналата година, което означава, че цената ще започне постепенно да намалява.

Според проучване на агенция "Блумбърг" суровината ще поевтинее с цели 51% до 31 декември до 1 долар за паунд ($2.2 долара за килограм). Хедж фондовете вече започнаха да намаляват залозите си за поскъпване на памука.

Рекордното поскъпване предизвика спекулации, че предстои огромна негативна корекция на пазарите. В тази връзка Китай започна да трупа резерви, за да успокои фермерите в страната и да насърчи производството.

Страната е най-големият производител на памук в света. Огромната текстилна индустрия там обаче я прави и най-големия потребител на суровината. Търсенето от страна на китайските фабрики е в основата на огромния ръст в цената.

Фермерите в страната обаче започнаха постепенно да се преориентират към други култури в очакване цената да се срине.

"Обявявайки, че ще трупа резерви, правителството изпраща позитивен сигнал до фермерите относно цените на памука", коментира Ма Венфенг, анализатор от Beijing Orient Agribusiness, пред "Файненшъл таймс". "В момента те се опасяват, че суровината няма да се представи добре през годината", допълни той.

 

Етикети цена, памук, САЩ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.