1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Първите кораби с украинско зърно тръгват още тази седмица

Първите кораби с украинско зърно тръгват още тази седмица

Киев се надява и на бързо стартиране на съвместния координационен център в Истанбул

Въпреки че Русия в събота атакува пристанището на Одеса, украинските власти очакват първите товарни кораби със зърно да отплават още тази седмица, след като миналия петък Украйна, Русия и Турция подписаха споразумението за сваляне на блокадата.
 
По думите на заместник-министъра на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков страната ще изпълни своята част от сделката, която проправя пътя за освобождаване на поне 20 милиона тона зърно след петмесечна блокада. Затварянето на украинските пристанища предизвика опасения от глобална продоволствена криза, тъй като цените на ключови стоки като пшеницата скочиха.
 
Киев се надява и на бързо стартиране на така наречения съвместен координационен център в Истанбул, където военни и цивилни служители от ООН, Турция, Украйна и Русия ще работят заедно за безопасното преминаване на пратки от селскостопански храни към и от черноморските пристанища. Украинските представители пристигнаха в понеделник край Босфора, ден по-късно дойдоха и руските им колеги.
 
Не е ясно кои корабни компании ще рискуват да пътуват в коридора и колко високи могат да бъдат застрахователните разходи за това. Украйна ще започне с държавни плавателни съдове и се надява на по-късен етап да се включат и частни компании. 
 
Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.