1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазара на свинско месо обсъдиха на семинар в рамките на проекта „Q-PorkChains”

Пазара на свинско месо обсъдиха на семинар в рамките на проекта „Q-PorkChains”

Едва 31,3 кг средно консумира българинът, сочи статистиката

Работна среща в рамките на проекта „Q-PorkChains” организираха Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и Фондация GIQS e.V. (чиято абревиатура на немски означава Трансгранично интегрирано осигуряване на качество). Семинарът беше в рамките на тазгодишното изложение „Месомания” – най-голямата и най-авторитетна изложба в областта на месопреработвателната промишленост в България, която премина от 10-и до 13-и ноември в столичния Интер Експо център.

Семинарът беше посветен на общата тема „Стратегическо разработване на продукти”. Свои презентации по темата представиха изследователи, работещи по проекта – специалисти от университета в Гент и GIQS e.V., а също и изпълнителният директор на АМБ Кирил Вътев. На срещата беше направен общ преглед на проекта Q-PorkChains. Дискутирани бяха специфичните предизвикателства пред българската месна индустрия, както и отношението на потребителите към месните продукти. Засегнати бяха и въпросите около стратегическото разработване на нови продукти. Семинарът завърши с презентация „Състоянието на българската месна индустрия и по-конкретно търсенето и  предлагането на свинско месо”.

Проектът „Q-PorkChains” стартира през 2007 г. Той се финансира от Европейския съюз и е най-големият, посветен на месото. Основната му цел е подобряване на качеството на свинското месо и продуктите от него, както и разработване на иновативни, интегрирани вериги за производство на висококачествени храни от свинско месо, които да съответстват на потребителското търсене, а също и да бъдат предложени нови инструменти за търговия на продуктите от свинско месо, които да гарантират качество и сигурност. В рамките на „Q-PorkChains” ще бъдат предложени и по-добри продукти, съобразени с изискванията на европейския пазар. Проектът ще продължи до следващата година, като в него участват общо 62 организации от 19 страни. Сред тях са 20 университета, 15 научноизследователски института, 27 бизнеспартньори и асоциации от бранша, още 57 институции от ЕС и други 5 – от Китай, Южна Африка, Бразилия и САЩ.

Пълният текст може да прочетете в рубрика Актуално на портала

                                                                                              Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.