1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо остана спокоен в началото на септември

Пазарът на агнешко месо остана спокоен в началото на септември

Агнешката плешка се търгуваше на цени между 12,45 лв./кг и 13,99 лв./кг

 

През периода 27 август – 3 септември 2014 г. пазарът на агнешко месо в страната като цяло остава спокоен. Само в отделни области е отчетено леко покачване на цените спрямо предходната седмица, главно при предлагането на едро. Това показа редовният ценови анализ на ДКСБТ.

Цяло агне

Търговията на едро с цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг (Кюстендил, Сливен и Ямбол) до 15,68 лв./кг кланично тегло (София). Само в две области се наблюдава промяна на стойностите в сравнение с предходната седмица – покачване с 3,5% в Стара Загора и с 1,9% - в Хасково. В резултат, средната цена на едро на продукта за страната се повишава с 1,7% спрямо предходната седмица, до 13,42 лв./кг.

През наблюдавания период предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита само във Варна и Хасково. Спрямо предходната седмица, в ГТВ във Варна е налице поскъпване на продукта с 3,5%, до 13,45 лв./кг, докато в Хасково цената остава без промяна - 12,99 лв./кг.

За поредна седмица, в другите търговски обекти (ДТО) цените на цяло агне остават в тесните граници от 10,80 лв./кг в Бургас до 11,25 лв./кг в Ямбол. При липса на седмични колебания на стойностите в трите области, където е налице предлагане, средната цена на дребно на продукта за страната в ДТО се задържа на ниво от 11,08 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,20 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 2,34 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

През изтеклия седмичен период цените на едро на агнешки бут по области варират от 12,20 лв./кг във Варна до 17,93 лв./к в София. Макар да не са регистрирани седмични изменения на стойностите по области, средната цена за страната се покачва с 2% спрямо предходната седмица до 13,60 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на едро на продукта и в София, на най-високата стойност за страната.

В петте области, където е налице предлагане на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги, цените остават в тесните граници от 13,45 лв./кг до 14,04 лв./кг. При липса на седмични изменения на стойностите по области, средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица - 13,57 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут се задържат най-ниски в Бургас – 10,90 лв./кг, а най-високи в Плевен – 14,85 лв./кг, без седмични колебания по области.  Средната стойност за страната се понижава с 0,5% на седмична база до 13,03 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в Пловдив.

Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е с 0,03 лв./кг по-висока от тази в големите супермаркети и с 0,57 лв./кг - от тази в по-малките търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,54 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка по области остава в ценовия интервал от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора). Само в две области се отчитат седмични ценови изменения – покачване с 2,8% в София и с 2,3% - в Стара Загора. В резултат, средната цена на едро на продукта за страната се повишава с 0,3% спрямо предходната седмица, до 12,38 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на този вид разфасовка в ГТВ продължават да варират от 12,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 13,99 лв./кг (Бургас, Сливен, Хасково и Ямбол). При липса на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на агнешка плешка за страната в големите търговски вериги остава 13,20 лв./кг.

При предлагането на дребно на агнешка плешка в по-малките магазини стойностите се задържат в диапазона от 10,70 лв./кг в Бургас до 13,93 лв./кг в Ловеч, като също не се наблюдават седмични ценови колебания по области. Въпреки това, средната цена за страната в тези обекти се понижава с 0,4% на седмична база до 12,58 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в ДТО в Пазарджик и Пловдив.

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешка плешка за страната е с 0,82 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,20 лв./кг - от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на продукта в ДТО е с 0,62 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ.

Като цяло, през изтеклия месец август 2014 г пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, без значителни отклонения на цените спрямо предходния месец. Регистрираните към края на август средни цени на едро на агнешко месо за страната бележат леко покачване спрямо тези отпреди един месец - с между 0,2 и 2% за различните разфасовки.

В рамките на едномесечния период, средните за страната цени на дребно на цяло агне и агнешки бут в големите търговски вериги се повишават съответно с 1,8% и 0,9%, докато тази на агнешка плешка остава без промяна.

При търговията на дребно в по-малките магазини се отчита запазване на средната цена на дребно на цяло агне за страната на нивото от края на предходния месец и същевременно леко понижение на цените на разфасовките - с 1% за агнешки бут и с 0,3% – за агнешка плешка.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.