1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо остана спокоен

Пазарът на агнешко месо остана спокоен

През изминалата седмица цените на едро на агнешка плешка се задържат в диапазона от 10,85 лв./кг до 13,50 лв./кг

Като цяло, през периода на наблюдение 22 – 29 октомври 2014 г. пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен. Само в отделни области са отчетени леки седмични изменения на цените, главно в посока нагоре. Това показва седмичния ценови анализ, изнесен от МЗХ.

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне по области остават в интервала от 11,85 лв./кг (Кюстендил) до 15,48 лв./кг кланично тегло (Пазарджик и Пловдив). Спрямо предходната седмица, единствено в София се наблюдава изменение на ценовите стойности – понижение с 0,4%. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,44 лв./кг, незначително по-ниска в сравнение с предходния седмичен период (с 0,1%).

През наблюдавания период не е отчетено предлагане на цяло агне в магазинната мрежа.

Агнешки бут

При търговията на едро с агнешкия бут стойностите по области са в широкия ценови интервал от 12,20 лв./кг (Варна) до 17,93 лв./кг (София). Само в четири области се наблюдава седмично изменение на цените – покачване в рамките на 1,1 – 3,1%, най-съществено в Плевен. В резултат, средната стойност за страната нараства с 1,4% спрямо предходната седмица до 13,88 лв./кг.

Цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги продължават да варират от 12,15 лв./кг в Шумен до 13,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), без седмични колебания. Средната стойност за страната е 13,16 лв./кг, с 0,9% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в ГТВ в Стара Загора (където през предходната бе регистрирана най-висока стойност за страната).

За поредна седмица в по-малките магазини цените на агнешкия бут остават най-ниски в Бургас – 11,30 лв./кг, а най-високи в Плевен – 14,85 лв./кг. Единствено в Стара Загора е налице седмично изменение на цената на продукта в ДТО – повишение с 6,1%, което води до нарастване на средната стойност за страната с 0,5%, до 13,30 лв./кг.

През периода на наблюдение средната за страната цена на едро на агнешки бут е с 0,72 лв./кг по-висока от тази в големите супермаркети и с 0,58 лв./кг - от тази в по-малките търговски обекти.

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,14 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

Агнешка плешка

През изминалата седмица цените на едро на агнешка плешка по области се задържат в диапазона от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора и Хасково). В сравнение с предходната седмица, в четири области се наблюдава леко поскъпване на продукта в интервала от 0,4% (Габрово) до 1,6% (Плевен), което води до незначително увеличение на средната стойност за страната с 0,2%, до 12,43 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 11,99 лв./кг във Варна от 13,49 лв./кг в Кюстендил и Стара Загора, без седмични изменения. Средната стойност за страната в тези обекти се понижава с 1,9% спрямо предходната седмица, до 12,66 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта в ГТВ и във Варна, на най-ниската стойност за страната.

В по-малките магазини агнешката плешка продължава да се търгува на цени от 11,20 лв./кг в Бургас до 13,93 лв./кг в Ловеч. При липса на колебания на стойностите по области, средната цена на дребно на продукта за страната в ДТО остава на нивото от предходната седмица - 12,82 лв./кг.

През наблюдавания период, средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,23 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,39 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,16 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

Към края на м. октомври 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната бележат леки разнопосочни изменения спрямо нивата отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, средните за страната цени на едро на цяло агне и агнешка плешка се понижават съответно с 0,6 и 0,1%, докато тази на агнешкия бут се покачва с 1,6%.

През м. октомври търговията на дребно с цяло агне е ограничена в няколко области, без промяна на ценовите стойности.

Средно за страната, цените на дребно на наблюдаваните разфасовки в големите търговски вериги се понижават спрямо тези отпреди един месец - с 1,3% за агнешки бут и с 2,9% за агнешка плешка.

При предлагането в по-малките магазини се отчита покачване на средните цени на агнешките разфасовки с по 2% на месечна база.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.