1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо остана сравнително спокоен

Пазарът на агнешко месо остана сравнително спокоен

Търговията на едро с агнешки бут остава в ценовия интервал от 12,50 лв./кг. до 16,20 лв./кг.

През периода 27 май – 3 юни 2015 г. пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като само в отделни области са регистрирани разнопосочни ценови изменения спрямо предходната седмица.

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне се задържат в диапазона от 11,85 лв./кг кланично тегло (Кюстендил) до 13,80 лв./кг (Видин, Враца и Монтана). Спрямо предходния седмичен период, леки ценови изменения се наблюдават само в две области – увеличение с 4,3% в Благоевград и понижение с 1,9% в Бургас. Средната стойност за страната нараства незначително (с 0,2%) на седмична база до 13,15 лв./кг.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

За поредна седмица предлагането на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) остава в ценовите граници от 12,75 лв./кг (Пловдив) до 14,50 лв./кг (Русе). При липсата на седмични ценови изменения по области, средната стойност за страната в ДТО се задържа на ниво от 13,53 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,38 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.

Агнешки бут

През наблюдавания седмичен период търговията на едро с агнешки бут остава в ценовия интервал от 12,50 лв./кг (Кърджали) до 16,20 лв./кг (Русе), като в преобладаваща част от областите на страната стойностите остават без промяна. Единствено в Бургас се отчита седмично изменение на цената на продукта – понижение с 0,9%. Средната цена на едро за страната намалява незначително на седмична база (с 0,1%) до  13,75 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на агнешкия бут варират от 12,63 лв./кг (Шумен) до 13,99 лв./кг. Единствено в област Шумен е регистрирано седмично ценово изменение – повишение с 1%. Средната стойност за страната се повишава с 1% на седмична база до 13,82 лв./кг, тъй като през периода е отчетено предлагане на продукта в по-малко области.

В другите търговски обекти (ДТО) агнешкият бут се продава на най-ниска цена в Бургас – 11,40 лв./кг, а на най-висока в Ловеч – 14,70 лв./кг. Седмично намаление на цените на продукта се регистрира във Варна (с 0,7%) и Бургас (с 4,2%), а увеличение - единствено в София (с 0,7%). Средната цена на дребно за страната на агнешкия бут в ДТО е 13,71 лв./кг, незначително над нивото от предходния седмичен период (с 0,1%).

През анализирания период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,07 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,04 лв./кг – по-висока от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,11 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка се запазва в ценовия интервал от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 14,25 лв./кг в Благоевград. При липса на седмични колебания на стойностите по области, средната цена на едро на агнешка плешка за страната се задържа на ниво от 12,91 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на продукта се движат в границите от 11,74 лв./кг до 13,99 лв./кг, съответно най-ниски в Шумен, а най-високи в София и Хасково. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се регистрира само в три от областите – повишение с по 8,3% в Бургас, Сливен и Ямбол. Така, средната цена на дребно на агнешка плешка в ГТВ за страната се повишава с 1,2% на седмична база, до 13,07 лв./кг.

В по-малките магазини агнешката плешка се предлага на цени от 11,20 лв./кг в Бургас до 14,05 лв./кг в Габрово и Плевен. Само в Бургас се отчита седмично изменение на цената на продукта – понижение с 4,3%. Въпреки това, средната стойност за страната се покачва незначително (с 0,1%) на седмична база, до 13,10 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на едро на продукта в Хасково и Шумен.

През изтеклия месец май 2015 г. като цяло пазарът на агнешко месо в страната е спокоен.

Отчетените към края на м. май средни цени на едро на агнешко месо за страната бележат незначително повишение спрямо нивата отпреди един месец - с между 0,1 и 0,7% за различните разфасовки.

В големите търговски вериги месечното изменение на средните ценови нива за страната за различните разфасовки на агнешко месо е в границите от 1,4 до 3%, най-чувствително при агнешката плешка, а в по-малките магазини – от -0,5 до +0,3%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.