1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо в страната е спокоен

Пазарът на агнешко месо в страната е спокоен

В три области са регистрирани разнопосочни седмични ценови изменения

През периода на наблюдение (13 – 20 декември 2017 г.) пазарът на агнешко месо в страната продължава да е спокоен, като само в три области - Благоевград, Варна и София, са регистрирани разнопосочни седмични ценови изменения.

Цяло агне

Търговията на едро с цяло агне се запазва в ценовия интервал от 12,50 лв./кг кланично тегло (Велико Търново, Кърджали и Смолян) до 13,75 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Стара Загора). Седмично изменение на цените се отчита само в две области – понижение с 5,8% в Благоевград и с 0,7% в София. В резултат, средната стойност на едро за страната намалява с 0,4% спрямо предходния седмичен период, до 13,19 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.
В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се продава най-евтино в Бургас (11,40 лв. кг), а най-скъпо в София (15,00 лв./кг). Средната за страната цена на дребно на продукта в тези обекти е 13,24 лв./кг, без промяна спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,05 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ДТО.
 
Агнешки бут

Цените на едро на агнешки бут са най-ниски в Пазарджик и Смолян (12,35 лв./кг), а най-високи в София (15,00 лв./кг). Единствено в София се наблюдава седмично ценово изменение – повишение с 0,8%, което води до незначително увеличение на средната стойност за страната с 0,1%, до 14,18 лв./кг.

По области, цените на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги варират от 12,99 лв./кг в Пловдив до 15,99 лв./кг в София и Хасково, без седмични изменения на стойностите. Средната цена на дребно на агнешки бут за страната в ГТВ е 14,77 лв./кг - с 2,4% по-висока на седмична база, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и в ГТВ в София и Хасково, на най-високата стойност за страната.

Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в по-малките търговски обекти остава на ниво от 13,80 лв./кг, като стойностите по области продължават да се движат в границите от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг (София).
 
През изтеклия седмичен период цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 0,97 лв./кг или със 7% по-високи от тези в другите търговски обекти.

Средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,59 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,38 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Средната цена на едро на агнешка плешка за страната остава на нивото от предходния седмичен период - 13,77 лв./кг, като стойностите по области се задържат в интервала от 12,55 лв./кг (Габрово) до 14,74 лв./кг (Стара Загора).

В големите търговски вериги предлагането на дребно на агнешка плешка е на цени от  12,99 лв./кг в Пловдив до 14,75 лв./кг във Варна. Изменение на стойностите на седмична база се регистрира само в ГТВ във Варна, където продуктът поскъпва с 1,7%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е 13,96 лв./кг, с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица.

За поредна седмица в другите търговски обекти агнешката плешка се търгува в  ценовия диапазон от 11,20 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг (София), без седмични колебания на стойностите по области. Така, средната цена на дребно в ДТО за страната остава 13,44 лв./кг.

През периода на наблюдение цените на дребно на агнешка плешка в ГТВ са средно с 0,52 лв./кг или с 3,9% по-високи от тези в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,19 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,33 лв./кг – по-висока от тази в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.