1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо в страната остана спокоен

Пазарът на агнешко месо в страната остана спокоен

Търговията на едро с агнешки бут по области е на цени от 12,20 лв./кг до 16,20 лв./кг

През периода на наблюдение (3 - 10 декември 2014 г.) пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен. Това показва анализ на ДКСБТ.

Цяло агне

Предлагането на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг кланично тегло (Кюстендил) до 13,71 лв./кг (Пловдив). Въпреки липсата на ценови колебания по области, средната стойност за страната се понижава с 1,3% на седмична база, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в София (където през предходната бе регистрирана най-висока стойност).

За поредна седмица не е отчетено предлагане на цяло агне в магазинната мрежа.

Агнешки бут

През периода на наблюдение търговията на едро с агнешки бут по области е на цени от 12,20 лв./кг до 16,20 лв./кг, съответно най-ниски във Варна, а най-високи - в Русе. Единствено в Русе  се наблюдава седмично поевтиняване на продукта на едро, със 7,8%. В резултат, средно за страната, цената на едро на агнешки бут се понижава с 2,3% спрямо предходната седмица, до 13,56 лв./кг.

При предлагането на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги (ГТВ) ценовите стойности варират от 12,63 лв./кг (Пловдив) до 14,99 лв./кг (Варна), а в другите търговски обекти (ДТО) – от 10,80 лв./кг (Бургас) до 14,85 лв./кг (Плевен). И в двата типа търговски обекти не са отчетени изменения спрямо предходния седмичен период. Така, средните цени на дребно на продукта в магазинната мрежа на страната остават 13,45 лв./кг в ГТВ и 13,29 лв./кг - в ДТО. 

През изтеклата седмица средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,11 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 0,27 лв./кг от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на продукта в големите търговски вериги е с 0,16 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.

Агнешка плешка

През периода на наблюдение агнешката плешка продължава да се търгува на едро в ценовия интервал от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора и Хасково), без седмични изменения на цените по области. Средната цена на едро за страната се понижава незначително на седмична база (с 0,2%), тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на едро на продукта в София.

В големите търговски вериги в областите, където е налице предлагане, агнешката плешка се продава на цени от 11,75 лв./кг в Пазарджик до 13,49 лв./кг в Кюстендил.

В по-малките магазини цените на дребно на агнешката плешка се задържат в границите от 10,70 лв./кг в Бургас до 13,93 лв./кг в Ловеч.

При липса на седмични ценови колебания по области, средните стойности за страната остават непроменени – 12,48 лв./кг в ГТВ и 12,73 лв./кг – в ДТО.

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,07 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,32 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,25 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.