1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на дървесина в Смолянско се раздвижва

Пазарът на дървесина в Смолянско се раздвижва

Цените на дървения материал вече достигат 100-105 лева за куб. м

Пазарът на дървесина в Смолянско се раздвижва след кризата и дори вече се наблюдава недостиг на дървен материал, информира Асен Карабов - директор на Регионалната дирекция на горите /РДГ/  в Смолян, цитиран от БТА. По неговите думи търсенето на обла и на технологична дървесина е значително увеличено през последните месеци, което води и до увеличение на цените с около 10 процента.

Търсенето на дървен материал е както от местни фирми, които изнасят суровината, така и от преработвателни предприятия. Фирми доставят напоследък обла дървесина за Турция, Гърция, Македония, уточняват от дирекцията. Според Асен Карабов се наблюдава повишено търсене и на технологична дървесина, включително и от гръцки заводи.

Раздвижването на пазара е съживително за горовладелските кооперации и за дърводобивните фирми, претърпели щети по време на кризата заради драстичния спад на цените и липсата на оферти.

Горските кооперации в Смолянска област започват да увеличават дърводобива, но въпреки това на пазара в определени моменти се усеща недостиг на дървесина, уточняват от РДГ. Цените на дървения материал вече достигат 100-105 лева за куб. м, докато през най-тежките месеци от кризата тарифите бяха спаднали до 90-95 лева, твърдят лесничеи. Очаква се увеличението на цените да продължи, прогнозира Асен Карабов. Според него през последния месец горските стопанства в областта са реализирали на пазара двойно повече продукция от миналогодишните количества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.