1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на слънчогледово олио в страната е относително спокоен

Пазарът на слънчогледово олио в страната е относително спокоен

Поевтиняване на продукта се регистрира в седем области, най-съществено в Смолян (с 3,4%)

През анализирания период (13 - 20 юни 2012 г.) пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната е относително спокоен.

В по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни изменения на цените на едро на слънчогледовото олио, които не се отразяват върху средната стойност за страната и тя остава на ниво от 2,64 лв./литър. През изтеклата седмица цените на олиото на едро варират от 2,50 лв./литър (Русе и Шумен) до 2,80 лв./литър (Смолян). В девет от областите се регистрира леко повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,4 (Варна, Монтана и Хасково) – 3,2% (Велико Търново). Поевтиняване на продукта се регистрира в седем области, най-съществено в Смолян (с 3,4%).

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (под 1%), до 2,95 лв./литър. Цените на олиото в големите супермаркети се движат в диапазона от 2,72 лв./литър (Пловдив) до 3,10 лв./литър (Кърджали). В 4 области продуктът се предлага на по-високи цени спрямо предходната седмица. Поскъпването е в рамките на 3,2-6%, най-значително в Кърджали.

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва незначително повишение спрямо предходната седмица – с 0,3%, до 3,02 лв./литър. По области, цените на олиото в по-малките търговски обекти са в границите от 2,80 лв./литър (Шумен) до 3,13 лв./литър (Пазарджик и Пловдив). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира в едва четири от областите – повишение в Кърджали (с 3,3%), Русе и Търговище (с по 1,7%), а понижение - в Шумен (с 2,6%).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,07 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,41 лв./литър). И през тази седмица в четири области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,12 лв./литър в Благоевград.

Най–голяма разлика между цените на едро и цените на дребно в големите супермаркети се регистрира в Благоевград (0,46 лв./литър), а за ДТО – в Хасково (0,54 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.