1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на яйца остана спокоен през първата седмица на ноември

Пазарът на яйца остана спокоен през първата седмица на ноември

Средната цена на дребно на яйца – размер L в големите супермаркети остава 0,28 лв./бр.

През анализирания период (29 октомври – 5 ноември 2014 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се запазват на нивата от предходната седмица. Това показва анализ на ДКСБТ.

По области, яйцата от размер М се предлагат на едро на цени от 0,16 лв./бр. (Ямбол) до 0,22 лв./бр. (Варна). Седмични изменения на цените се наблюдават в три области – повишение с 0,01 лв./бр. в Плевен и Сливен и с 0,02 лв./бр. в Пловдив. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя остава 0,19 лв./бр.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 0,25 лв./бр. Цените по области са в интервала от 0,21 лв./бр. до 0,27 лв./бр. Седмично повишение на стойностите се наблюдава в осем области, с 0,01 лв./бр., а понижение - единствено във Варна, също с 0,01 лв./бр.

Средната цена на дребно на яйца – размер L в големите супермаркети остава 0,28 лв./бр. Предлагането на продукта по области е в ценовия диапазон от 0,23 лв./бр. (Пловдив) до 0,31 лв./бр. (Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен и Русе). Промяна на цените спрямо предходната седмица се отчита в четири области – повишение с 0,01 лв./бр. в Бургас, Сливен, Шумен и Ямбол.

Средно за страната, цената на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 0,23 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,18 лв./бр. (Пазарджик) до 0,25 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Плевен, Сливен, Хасково и Ямбол). Само в по-малките магазини във Варна и Шумен се наблюдава изменение на цените на яйцата от този размер спрямо предходната седмица - повишение с 0,01 лв./бр.

Яйцата - размер L се търгуват в по-малките магазини на цени от 0,20 лв./бр. до 0,26 лв./бр., като седмични изменения на стойностите се наблюдават само в две области – нарастване с 0,01 лв./бр. във Варна и Шумен. Средната цена за страната за този размер остава 0,24 лв./бр.

През изтеклата седмица цените на яйцата в по-малките търговски обекти и при двата размера - М и L, са по-ниски от тези в големите супермаркети, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,04 лв./бр. При размер М най-голяма е разликата в Кюстендил, Русе и Смолян - 0,06 лв./бр., а при размер L в Русе - 0,09 лв./бр. В област Шумен цените на яйца – размер L в ГТВ са с 0,02 лв./бр. по ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М е средно 0,06 лв./бр. в ГТВ и 0,04 лв./бр. в ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и дребно се наблюдава за големите супермаркети във Велико Търново – 0,10 лв./бр., а за по-малките магазини – в Ямбол – 0,09 лв./бр. В ДТО в област Смолян цените на дребно на яйцата – размер М са с 0,02 лв./бр. по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.