1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на захар в страната е сравнително спокоен

Пазарът на захар в страната е сравнително спокоен

На тържищата в различните области продуктът се търгува в ценовия интервал от 1,13 лв./кг в Добрич до 1,54 лв./кг във Варна

По данни на ДКСБТ през периода 15 - 22 юли 2015 г. пазарът на захар в страната е сравнително спокоен.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,26 лв./кг, с 0,8% по-висока на седмична база. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,13 лв./кг до 1,54 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В десет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично повишение на цените, в границите от 0,8% до 3,5% във Враца. Понижение на стойностите спрямо предходния седмичен период се наблюдава в пет области, в рамките на 0,6 – 5,1% (Бургас).   

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) бележи леко седмично повишение с 0,7%, до 1,54 лв./кг. По области, в големите супермаркети захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,27 лв./кг (Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик). В пет области се регистрира седмично повишение на цените, в границите от 1,3% до 1,9% (Шумен).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се задържа на ниво от 1,52 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,37 лв./кг (София) до 1,65 лв./кг (Враца). Повишение на цените спрямо предходния седмичен период е налице в три области – с 1,3%, в Шумен, и с по 1,4% в Благоевград и Кюстендил. Единствено в област Варна се отчита понижение на ценовите стойностите с 2%.

Цените на захарта в ДТО са средно с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. В петнадесет области захарта в по-малките магазини се предлага с до 0,25 лв./кг по-евтино спрямо големите супермаркети. 

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,28 лв./кг за ГТВ и 0,26 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Пловдив– 0,47 лв./кг, а за по-малките магазини – в Ямбол – 0,49 лв./кг. В област Варна цените на дребно в ДТО са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези на едро, а в Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с 0,03 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.