1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарджишката прокуратура отказа да образува досъдебно производство за месо с изтекъл срок на годност

Пазарджишката прокуратура отказа да образува досъдебно производство за месо с изтекъл срок на годност

Няма данни то да е реализирано в търговската мрежа

Окръжната прокуратура в Пазарджик е отказала да образува досъдебно производство по случая със заловеното над 300 тона месо с изтекъл срок на годност в склад край Пазарджик. Това съобщи прокурорът от Окръжна прокуратура Ангел Панков.

Няма основание за намеса от наказателно-правна гледна точка, тъй като няма данни това месо да е реализирано в търговската мрежа. Освен това е започнала процедура от страна на управителя на фирмата по отделянето на това месо и унищожаването му. При една част от установеното по време на проверката месо с изтекъл срок на годност става дума само за няколко дни просрочване на срока. В закона не е посочено в какъв срок трябва да се предприемат мерки, за да се унищожи това месо.

Освен това няма лабораторно изследване, което да показва, че това месо е опасно за здравето на хората. Изтичането на срока на годност не означава автоматично, че месото става опасно за здравето, уточни Ангел Панков.

При проверката е установено, че по-голямата част от месото е с изтекъл срок на годност с един-два дни преди проверката, друга част е с около един месец, а трета част е с около три-четири месеца изтекъл срок. Общото количество месо, съхранявано в склада, е около 800-900 тона, а една трета от него, или около 300 тона са с изтекъл срок на годност. Това месо не е тръгнало към търговската мрежа.

Констатацията, че има такова месо означава, че контролните органи трябва да преценят какви административни санкции  да се наложат, но не е основание за образуване на досъдебно производство, каза също Панков. 316-те тона месо с изтекъл срок на годност бяха задържани при акция на ГДБОП в Пазарджик в началото на месец май тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.