1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Печалбите от търговията с фалшиви храни вече достигат размерите на бизнеса с наркотици, оръжия и хора

Печалбите от търговията с фалшиви храни вече достигат размерите на бизнеса с наркотици, оръжия и хора

Потребителите могат да се защитят само, ако са много внимателни

Печалбите от търговията с фалшиви храни вече достигат размерите на бизнеса с наркотици, оръжия и хора. Това заяви директорът на Германската служба за защита на потребителите и сигурност на храните Хелмут Чирски.

По думите на Чирски все по-често се наблюдава участието на организирани престъпни групи в разпространението на фалшифицирани храни. Като примери той назова оцветено палмово масло, добавянето на ароматни вещества към вино, смесен с други масла зехтин и дори ориз и макаронени изделия, произведени от пластмаса.

Проблемът е, че някои от тези ментета са толкова добре направени, че трудно се различават от истинските. Потребителите могат да се защитят само, ако са много внимателни и не се подвеждат от нереално ниските цени. На конференция в рамките на агроизложение в Берлин директорът на Службата за защита на потребителите настоя за по-добра законова защита на хората, които подават сигнали за нередности. Действащите в Германия правила в момента не пазели тези хора от негативни последствия. Работодателите могат да ги уволнят и дори да ги дадат под съд, ако издадат нелегални практики на фирмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.