1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пием по-малко бира

Пием по-малко бира

През 2010-а се отчита спад с 4,5% в консумацията на бира

Българинът пие все по-малко бира според данни на Съюзът на пивоварите в България. През 2010-а се отчита спад с 4,5% в консумацията на бира, съобщи новият председател на Управителния съвет на Съюза Рууд ван ден Ейнден. От бранша не коментираха дали се очаква поскъпване на бирата след вдигането на цените на някои основни суровини. Анализите показват засилваща тенденция да пием бирата вкъщи вместо в заведение.

Тенденциите на пазара на бира са все повече да купуваме пластмасови опаковки за сметка на стъклените бутилки, обясни новият председател на Управителния съвет на Съюза Рууд ван ден Ейнден.

„Кризата удари много сериозно пивоварния бранш и това доведе до спад в потреблението с 11 процента през 2009 година. И през 2010 година спадът продължи. През миналата година ние произведохме 4 815 000 хектолитра бира, което е много по-малко от произведеното през 2007-а и 2008-а година и реално ни връща на нивата през 2006-а. Според проучване, направено от независима маркетингова агенция, българските потребители през 2010-та година са закупили 4,5% по-малко бира“, коментира Ван ден Ейнден.

Според данните на проучването с 1,2% е намаляла консумацията на бира вкъщи и с 13,2 на сто в ресторанти и барове. Въпреки по-малките продажби от Съюза на пивоварите в България подчертаха инвестициите, които се правят в този сектор на индустрията у нас.

В производството на бира у нас са заети около 2 800 човека, като средната работна заплата е 989 лева. През 2010-та минималната работна заплата в бранша е била 386 лева, а от началото на 2011-а сумата е 401 лева.

От Съюза на пивоварите обясниха, че само задълженията към бюджета за миналата година, които са внесли членовете на организацията, са около 139 милиона лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.