1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пламен Сапунджиев: 1700 тона краставици са изхвърлени от 27 май досега

Пламен Сапунджиев: 1700 тона краставици са изхвърлени от 27 май досега

Предложените от Европейската комисия компенсации ще покриват само 30% от цената на продукцията за месец юни

Загубите на българските зеленчукопроизводители не струват по 30 стотинки за килограм нереализирана продукция, каза председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев, съобщи радио „Фокус”.

Той обясни защо не са достатъчни предложените от Европейската комисия компенсации, които ще покриват само 30% от цената на продукцията за месец юни, което прави по 30 стотинки за килограм нереализирана продукция. Според него, все още не е ясно как ще бъде изчислено количеството непродадени от производителите краставици. Освен това, продадените количества са доста под тяхната себестойност, допълни Сапунджиев. Той каза още, че 1700 тона краставици са изхвърлени от 27 май досега.

Пламен Сапунджиев подчерта, че все още няма никаква промяна нито в цените, нито в продажбите на краставици – и двете се движат драстично под нормалните за сезона нива. Той каза още, че поради естеството на производство в българските краставици бактерия ешерихия коли няма и не може да има.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.