Плавно повишаване на цените на земята през 2012 г.

Снимка:

Стопанствата в Добруджа са структурирани, засилен е интересът към земи в Южна България

До юли 2011 г. у нас са сключени повече сделки със земеделска земя спрямо предходните две години. За периода са реализирани 124 хиляди сделки за 1,214 млн. декара при средна цена от 345 лв./дка. Това заяви пред представители на агробизнеса от Добрич и страната Борислав Петков, председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/. Очаква се през новата 2012 г. да бъдат изтъргувани над 1 милион декара. Прогнозите на браншовата организация са за плавен ръст на цената на чернозема с 10-20%. Като причина се посочва завишеният интерес от страна на арендатори и инвестиционни фондове. Скок бележи и обемът на сключените сделки с 12 до 30%, коментира още Борислав Петков. Най-голямо раздвижване на пазара се отчита в районите на Хасково, Ямбол, Стара Загора, Видин. Точно към тези райони се забелязва завишен интерес от страна на купувачите. Към земите там интерес проявяват арендатори както от други части на България, така и от Турция и Гърция.

Затова прогнозите на БАСЗЗ сочат, че най-интересни за търговия през следващата година ще бъдат земеделските земи в Южна България. Там има 150% ръст на сключените сделки. Доходността от чернозем възлиза от 7,8% до 8,8% от размера на вложените средства. Собствениците на земи преди години продаваха нивите си с мотива, че не носят доходи. Сега обект на продажба става точно доходността от декар земеделска земя, коментира още Борислав Петков.

Анализът на БАСЗЗ обхваща цялата страна с изключение на Добруджа, уточни Петков. В Североизточна България картината е по-различна. Тук говорим за добро земеразделяне и най-голям размер на инвестициите в земя. В Добруджа по-голямата част от нивите са в ръцете на арендатори, чиято основна цел е увеличаване на стопанствата. Затова тук цените на декар чернозем многократно надвишават средните за страната. Търсене има за 1000-1300 лева за декар, но предлагане почти няма, сочат данните на брокерски фирми. Реално сключените сделки са на нива от 800 до 1350 лева за декар в зависимост от размера на парцела и разположението му. Според Борислав Петков тенденциите в пазара на земя са обвързани със субсидиите от Европа. Затова след години могат да се появят спекулации с продажбата на права върху ползването им.

С 37% е нараснал размерът на заявената за арендоване и наемане земя, сочат данните на БАСЗЗ. Увеличава се и размерът на стопанствата. През настоящата година са се увеличи реколтираните площи със 17%. Това е за сметка на ниви от малки стопанства и необработваеми площи. Най-ниска е цената на декар земя по време на жътва, обобщи Петков. Най-доброто време за сделки е точно сега, през декември и януари, когато пазарът е активен и се преподписват договорите за аренда и наем.                                                 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.