1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Покачване на цените при соята и соевия шрот

Покачване на цените при соята и соевия шрот

Има очаквания за рекордна реколта в САЩ

euralis_newsletter_header_1_448_01

След публикуването на месечния доклад на USDA, който трябваше  да окаже  влияние върху цените в посока надолу,  котировките  се повишиха. Много фактори допринасят за този растеж, свързан със соята и шрота в САЩ. Първоначално купувачите не бързаха да сключват договори в очакване на рекордна реколта в Съединените щати. Рекордният добив само укрепи  тази стратегия.

Кампанията 2014/15 се характеризира с натрупване на закъснения: забавяне на прибирането  на соята в САЩ, забавяне на възстановяването  на преработката  в САЩ, забавяне на сеитбата  в Бразилия. Това  доведе до увеличаване на търсенето на  шрот, който надхвърли  реалното предлагане и създаде напрежение на пазара на соята. 

В заключение следва да се отбележи, че в момента има голямо предлагане на соя в световен мащаб и възстановяване на запасите. Въпреки това, в краткосрочен план, рекордното и стабилно търсене води до силна вариабилност на цените във връзка с проблема за незабавните предлагания на соята и шрота.

Ниските цени на енергията водят до по-ниска стойност на маслата. По отношение на палмовото масло, спадът на производството беше ограничен между септември и октомври 2014 г. По този начин, въпреки нарастването на търсенето на вътрешния пазар с почти 300 хиляди тона, ниското ниво на износа отново доведе до увеличаване на запасите на палмово масло. В крайна сметка, растежа на цените на соевия шрот ще доведе до растеж на преработката на соята, а оттам и до увеличаване предлагането на масла. Пазарът на маслата се очаква да остане стабилен в контекста на ниските цени.

Бюлетинът се подготвя от ODA GROUP и се предоставя от фирма ЕУРАЛИС СЕМЕНА

euralis_newsletter_bottom_1_448

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.