1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Полша забранява изкупуването на аграрни култури под себестойност

Полша забранява изкупуването на аграрни култури под себестойност

Проблемът идва основно от вноса от Украйна, твърди бившият агроминистър Кшищов Ардановски

Полското правителство подготвя законопроект, който ще забрани търговци и преработватели да изкупуват селскостопанска продукция под нейната себестойност. 
От съобщението на земеделският министър Роберт Телус става ясно, че мярката ще важи за всякакви продукти, но на фокус ще бъдат най-вече производителите на зърнени и маслодайни култури, които в момента са под най-голям ценови натиск.
 
Проблемът идва основно от вноса от Украйна, твърди бившият агроминистър Кшищов Ардановски, който сега е председател на Съвета за селско стопанство към президентската институция във Варшава. В телевизионно интервю той открито критикува украинските търговци, които не се интересували дали изнасяното от тях зърно отива за гладуващите в Африка, или достига до държавите от Европейския съюз, където има недостиг. Според Ардановски това са Испания, Италия и Португалия.
 
Ардановски смята също така, че украинците не ги интересува, че тяхното зърно остава в Полша, където смущава пазара и води до тежки последствия за фермерите. В интервюто президентският съветник изтъква, че приходите, които стопаните реализират от продажбата на зърно, са от изключителна важност за селските райони. По думите му Полша има голям излишък и трябва да го продава, затова не може да си позволи вносът от Украйна да нарушава пазарните условия. 
 
Недоволство от украинския внос се заражда и у германските фермери. Сдружението "Свободни фермери" настоява импорта на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед да бъде веднага прекратен. В свое изявление организацията призовава земеделския министър Джем Йоздемир да спре да оплаква световния глад и да се погрижи местното селско стопанство да не бъде излагано на ценовия произвол, породен от евтиния внос от Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.