1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Поскъпване на масовите видове риба очакват експерти през лятото

Поскъпване на масовите видове риба очакват експерти през лятото

До влизането на пролетната забрана за риболов остава по-малко от месец

Леко поскъпване на масовите видове риба очакват експертите през летния сезон, а търговците разчитат през лятото на голям туристопоток по Черноморието и ръст на консумацията на риба.

С лев по-скъпо, в сравнение с миналата година, се продава вносната риба на борсите в Бургаско, коментира един от големите вносителите и износители на риба Стоян Трайчевски пред БТА. Поскъпването е заради завишената цена на рибата в страните, от които се внася. По-скъпо се продават ципура, лаврак, сьомга, скарида, кефал, скумрия, сафрид. Видовете предимно се внасят от Норвегия, Испания и Гърция, уточни Трайчевски. 

Фермерската пъстърва също е поскъпнала с 0,40 - 0,50 лв. По принцип тя е по-евтина от дивата, която се среща в морета и океани. Незначително завишение може да има при черноморските риби тази година, коментира специалистът. Става въпрос за масовите видове като цаца, сафрид, лефер, паламуд и калкан, уточни той. Няма статистика, която да посочи с точно колко ще се увеличат тези видове, но поскъпването ще е минимално в сравнение с това на свинското, телешкото, пилешкото и останалите хранителни продукти, посочи Трайчевски.

Причините за  поскъпването  са комплексни. Част от тях се дължат на изчерпването на запасите от риба в световен мащаб и по-високите цени на горивата, които ползват риболовните кораби, коментира Трайчевски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.