1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Поскъпването на храните на едро се пренася все по-бързо в магазините

Поскъпването на храните на едро се пренася все по-бързо в магазините

Тенденцията се откроява по-ясно през последните няколко месеца

Поскъпване на храните на едро по тържищата и борсите се пренася само след няколко дни и в магазините. Тенденцията се откроява по-ясно през последните няколко месеца и се дължи на факта, че заради кризата производители и търговци поддържат все по-малко запаси в складовете си.

Това важи дори и за стоки, които имат по-дълъг срок на годност. Тежката икономическа обстановка прави по-трудно планирането от страна на фирмите и на евентуалните продажби, което ги прави още по-предпазливи, пише "Дневник".

Държавната комисия по стокови борси и тържища обяви, че цените са достигнали рекордни нива през март, като най-сериозното поскъпване е при захарта, олиото и брашното. Очакванията са новото увеличение да стане факт и по магазините в следващите 1-2 седмици.

"Пазарът на храни е много реактивен", смята председателят на съюза на търговците на храни Александър Йоцев. По думите му в България няма големи оператори, които да поддържат по-големи бази за съхранение на стоки и да сключват годишни договори.

"Никой не поддържа количество, с което да излезе на пазара и да потуши например някаква тенденция на временно поскъпване", казва той, допълвайки, че търговците се появяват "на момента" и купуват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.