1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Постоянен селскостопански павилион в Москва ще има България

Постоянен селскостопански павилион в Москва ще има България

В рамките на постоянния национален павилион ще бъдат създадени отделни секторни експозиции

Приоритетна мярка на българското правителство е осъществяване на проактивна експортна политика с цел разширяване на съществуващите пазари и връщане на традиционните български продукти на пазарните ниши. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на откриването на  Кръгла маса тема „Дългосрочно представяне на българските продукти на руския пазар”.

Чрез създаването на целогодишна представителна изложба на български традиционни земеделски и хранителни продукти ще се допълни комплексът от правителствени мерки за подпомагане на българските производители в условия на световна криза и за насърчаване на интернационализацията на българските експортноориентирани сектори. В рамките на постоянния национален павилион ще бъдат създадени отделни секторни експозиции, всяка от които ще се състои от фирмени щандове на фирмите от съответния сектор. На всяка фирма ще бъдат предоставени около 15 кв.м.

Външнотърговкият стокообмен на България, насочен към Руската федерация за 2008 г. е 10,2 %. Износът на България за Русия се е увеличил с 51 %, а вносът с 46 %, показват данните. През изминалата година 62 % от износа на вино също е експортно ориентиран към руските пазари. В Русия традиционно се реализират български плодово-зеленчукови консерви, месни и млечни продукти, тютюневи изделия и етеречни масла.

По време на срещата, от руска страна, присъства г-н Михаил Любосердов, съветник по земеделските въпроси от Министерство на селското стопанство на Руската федерация.  От страна на бизнеса взеха участие представители на хранително-вкусовата промишленост – сектори винопроизводство, месопреработване, млекопреработване, консервна промишленост, етерично-маслени култури и тютюни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.