1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повече пшеница и по-малко царевица са прибрали земеделските стопани в Румъния през миналата година

Повече пшеница и по-малко царевица са прибрали земеделските стопани в Румъния през миналата година

Очаква се сериозно засушаване и спад на добивите

Повече пшеница и по-малко царевица са прибрали земеделските стопани в Румъния през миналата година. За 2016-та те очакват сериозно засушаване и общ спад в добивите.

По данни на официалната статистика в Букурещ, реколтата от пшеница е била с 260 хиляди тона по-голяма, като е достигнала общо 8 милиона тона. Заради липсата на валежи през миналата година е пострадала най-вече реколтата от царевица. Тя е с 3 милиона тона по-малко.

Добивите от ечемик са се свили с близо 8 на сто заради намалелите с една десета площи, отредени за тази култура. Общата зърнена реколта за 2014-та в северната ни съседка е 19 милиона тона. От сухото време през второто полугодие са засегнати не само царевицата, но и слънчогледът, рапицата, картофите и зеленчуците. При слънчогледа е отчетен спад от 430 хиляди тона. С почти 2 милиона тона Румъния остава обаче най-големият производител на слънчоглед в Европейския съюз.

За това лято Националната метеорологична администрация в Букурещ очаква нова суша. През юли и август средните температури в голяма част от страната ще бъдат над 35 градуса, а валежите ще са крайно недостатъчни, според прогноза на синоптиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.