1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишение в цената на зехтина

Повишение в цената на зехтина

В Испания реколтата е силно засегната от сушата

С 10% се е повишила цената на зехтина през 2015 г. Европейските доставки са сериозно засегнати от бактерия в Италия и сушата в Испания. Световното производство на маслиново масло за 2014/2015 г. се е понижило с близо една трета в сравнение с 2013/2014 г.Това се посочва в доклад на Международния съвет за маслиновите продукти.

Този спад се дължи преди всичко на намалението с 42% на производството в страните от ЕС, причинено от неблагоприятните климатични условия. Гърция и Кипър са единствените изключения. 

Испания е регистрирала най-голям спад в производството – минус 946 500 тона или 53%. Италия е на следващо място със спад от 239 200 т или 52%. Опасната бактерия ксилела фастидиоза, наричана още "маслиновата ебола", е унищожила хиляди дръвчета в Италия. Още около един милион са застрашени да бъдат отсечени, за да се предотврати по-нататъшното й разпространение. В Испания реколтата е силно засегната от сушата. 

През последните месеци изкупните цени в Италия значително са се повишили. В края на ноември 2014 г. те са достигнали най-високото си ниво за последното десетилетие – 6.79 евро за кг. В Испания през юни тази година цената е била 3.59 евро за кг. Това е довело и до по-висока средна цена на дребно на студено - пресования зехтин. През последната седмица италианският министър на земеделието е обявил бедствено положение в районите на Лече и Бриндизи. Той е обещал да деблокира 11 милиона евро като обезщетение за най-силно засегнатите земеделски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.