1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Повишението на цените в Естония е отлична възможност за селското стопанство

Повишението на цените в Естония е отлична възможност за селското стопанство

Преминаването към еврото ще привлече чуждестранни инвестиции

Според старши научен сътрудник на Института за конюнктура на Естония Леев Куум, увеличението на цените предлага чудесна възможност за естонското селско стопанство.

"Ние обсъждаме и възможните негативи последици от това увеличаване на цените. В крайна сметка, трябва да използваме всичките си сили и енергия, за да извлечем максимална полза от ръста на цените, особено когато става въпрос за храна" - казва Куум.

Най-голямата възможност той вижда в развитието на селското стопанство. "Трябва да бъдат отглеждани повече ръж и млекодайни животни. Ако цените им продължат да растат, ние сме забогатеем. Страната ни няма петрол, но пък има и селско стопанство"- предава думите на Куум  dv.ee.

Преминаването към еврото, според Куум, даде на Естония предимства в две области. На първо място, страната може да се надява, че чрез смяната на валутата ще се увеличи износа. Второ, еврото ще привлече чуждестранни инвестиции.

Въвеждането на единната европейска валута, по думите на учения, е логично продължение на тенденцията Естония да се присъедини към организации като Европейския съюз, НАТО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "Но само по себе си, преминаването към еврото няма да донесе никакви ползи на страната. Тези ползи, трябва сами да намерим"- подчертава той.

Сегашната нестабилност на еврозоната не плаши Куум, тъй като вярва, че в живота няма нищо без риск. Още повече, че несигурността обхвана глобалната икономика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.