1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Правителството на Шотландия определи минимална продажна цена на алкохолните напитки

Правителството на Шотландия определи минимална продажна цена на алкохолните напитки

Страната харчи по 5,5 млрд. долара годишно за борба с алкохолизма и последиците му

Регионалното правителство на Шотландия стартира план за "борба със злоупотребата с алкохол", като определи минимална продажна цена на алкохолните напитки, предаде ДПА.

"Нездравословната връзка на Шотландия с алкохола е едно от най-притискащите общественото здраве предизвикателства, пред които сме изправени като народ и трябва да вземем мерки да се справим с това", каза здравният министър Никола Стърджън. Според официални данни в родината на уискито има най-голямо потребление на алкохол във Великобритания.

Това е вторият опит на Шотландската национална партия (ШНП) да прокара закон за минимална цена на алкохола след неуспешния опит през миналата година, отбелязва БТА. Но ШНП спечели убедителна победа на тазгодишните регионални избори в Шотландия през май, след които се сдоби с абсолютно мнозинство в парламента на страната.

Стърджън заяви още, че Шотландия харчи по 3,5 милиарда лири (5,5 млрд. долара) годишно за борба с алкохолизма и последиците му. Критици твърдят, че минималните цени ще донесат печалби на супермаркетите и няма да подпомогнат изобщо здравеопазването. Но според здравния министър минималните цени ще ограничат продажбите на евтини напитки, предпочитани от проблемните пиячи, посочва ДПА.

Агенцията допълва, че ако законът бъде приет през лятото на 2012 г., вероятно и други райони във Великобритания ще последват примера на правителството в Единбург.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.