Празник на хранително-вкусовата индустрия започва в София

В Интер Експо Център се събират 6 изложения, 35% са новите участници в тях

От 7 до 10 ноември в Интер Експо Център стартират изложенията: МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД И ДРИНК и СИХРЕ. На официалното откриване на 7.11.2012 г. от 14.00 часа ще присъства министър Мирослав Найденов. Проявите се организират от Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на млекопреработвателите, Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Националната лозаро-винарска камара, Национална асоциация Хотел, Ресторант, Кафетерия и Агенция Булгарреклама.

240 директни изложители представят експонатите на 510 изложители и подизложители (производители, представители, търговци) от България и 33 други държави, сред които Италия, Германия, Турция, Франция, Испания, Гърция, САЩ, Полша, Холандия, Швейцария, Унгария, Турция, Япония и др. Тази година организаторите отчитат 35% нови участници в изложенията.

По време на празника на хранително-вкусовата индустрия от България и света могат да се видят и опитат месни изделия и деликатеси, мляко и млечни продукти, хляб, хлебни и сладкарски изделия, консервирани и други храни, вино, спиртни, безалкохолни и други напитки. Представят се още суровини, материали, консумативи, опаковки, нови машини, технологии, оборудване, уреди за контрол и анализ, системи за управление на технологичните процеси, които са определящи за високите стандарти в индустрията. Оригинални подправки, овкусители, ингредиенти и други добавки помагат за по-богатия асортимент и вкусовите качества на произвежданите храни.

Фирми от Италия, Унгария и Гърция имат групово участие. Национално представени са фирми от съседна Турция. Посолствата на ЮАР и Аржентина, български винопроизводители, компании от известни региони на Италия ще демонстрират елитни и качествени вина.

Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България ще насочи вниманието към кулинарните съкровища – зеленото сирене от с. Черни Вит, смилянски фасул, троянски мед, Навпавок, домашно сладко от горски плодове от Ковачевица и др.

За първи път фирмите от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци ще презентират продукти на общ щанд с 30-минутни дегустации. Ще има и дегустации на „Кетчуп класик” и „Конфитюр от рози” под мотото „Да преоткрием традицията”.

За трета година „БИО ЗОНА”, организирана съвместно с Българска Асоциация Биопродукти и Асоциация на биотърговците в България, поставя на фокус сертифицираните продукти на биологичното земеделие с конференция на тема „Предизвикателствата пред биосектора на прага на новия програмен период на ОСП 2014-2020 г.” Представени са храни и напитки за здравословно хранене от ЗОНА „ДИЕТА & ФИТНЕС”.

Богатата съпътстваща програма на изложенията включва В2В събития за браншовете – срещи с организации от месната индустрия на Англия, делегации от Йордания и от град Айдън, Турция, Унгарски икономически форум, Бизнес форум, организиран от посолството на Южна Африка, конференции, презентации и др.

„Лаборатория за италиански вкус“ представя едни от най-добрите гастрономични традиции и продукти на Италия.

За пети път конкурсът „Златен медал с диплом” за качествени готови храни, напитки и/или добавки ще отличи най-добрите от представените участници в конкурса. За посетителите и гостите на изложбите е ежегодно организираният Конкурс на потребителя.

Актуалните проблеми на българския туризъм ще дискутира
Българската туристическа камара, а Българската агенция по безопасност на храните ще даде препоръки, съобразени с резултатите от проверките през летния туристически сезон.

Специализираният форум с традиции събира най-атрактивното в света на хотелския и ресторантьорски бизнес, като провокира генериране на по-висок комфорт и ниво на обслужване.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.