1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Представители на ЕС подкрепиха споразумение, което ще уреди спора за соларните панели с Китай

Представители на ЕС подкрепиха споразумение, което ще уреди спора за соларните панели с Китай

То ще влезе в сила на 6 август

Представители на Европейския съюз подкрепиха споразумение, което ще уреди спора за соларните панели с Китай, предаде "Ройтерс".

Споразумението ще бъде официално публикувано в събота и ще влезе в сила на 6 август. Съгласните с условията на сделката китайски фирми, ще избегнат митата, които държавите членки на ЕС планираха да наложат.

В изявление Европейската комисия каза, че е получила почти единодушна подкрепа, но отказа да даде подробности кой е гласувал с "въздържал се". "Не можем да навлизаме в детайли. Голямо мнозинство от държавите членки гласуваха "за". Никоя държава членка не гласува "против", отбеляза говорител на Брюксел.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт и неговият китайски колега се съгласиха в края на миналия месец да определят минимална цена на панелите от Китай близка до сегашните пазарни цени.

Производителите на европейски соларни панели обвиниха Китай, че се облагодетелства от огромни държавни субсидии, които му позволяват да продава на дъмпингови цени панелите в Европа, отбелязва "Дневник".

ЕС планираше да наложи тежки мита от 6 август, но опасявайки се, че ще загуби бизнеса си с втората световна икономика, мнозинството правителства, водени от Германия, се обявиха против плана, което позволи постигането на компромисна сделка.

Европа е най-важният търговски партньор на Китай, докато за ЕС Китай е вторият по важност след САЩ. Китайският износ на стоки за блока е бил на стойност 290 милиарда евро миналата година, а в обратната посока е бил 144 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.