1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Преглед на аграрните цени през 2022 г.

Преглед на аграрните цени през 2022 г.

Данните на Евростат показват, че средната цена на селскостопанската продукция в Европейския съюз се е увеличила с 24%

Първите оценки на индексите на селскостопанските цени за 2022 година показват, че за почти всички основни категории продукти, както и за ключови селскостопански суровини те са били значително по-високи от 2021 година. Изчисленията се съдържат в най-новия доклад на Евростат.
 
Три бяха основните фактори за по-високите цени. Първият беше прекъсването на световните селскостопански пазари, причинено от нахлуването на Русия в Украйна. Вторият двигател беше широко разпространената суша, която се очаква да доведе до намаляване на добивите от култури. Третият фактор беше инфлационният натиск, породен от цената на енергията.
 
Данните на Евростат показват, че средната цена на селскостопанската продукция в Европейския съюз се е увеличила с 24%. Най-рязко е поскъпването на зърнените култури -  плюс 45%, следвани от яйцата плюс 43 и млякото с плюс 31 на сто. Единствено при плодовете цените са с три процента по-ниски.
 
С близо 30 на сто по-високи са цените на използваните в селското стопанство суровини, като торовете и подобрителите на почвата поскъпнаха с 87 на сто, а горивата и смазочните материали – с 59 %. 
 
Средните цени на зърнените култури като цяло са се увеличили във всички страни, като процентът варира от плюс 33 в Австрия и Холандия, плюс 34  в Латвия до  плюс 67 в Унгария и плюс 70 във Финландия. При яйцата най-голямото покачване е регистрирано във Франция – със 76 на сто, а най-малкото е в Люксембург – плюс 6%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.