1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През август спрямо юли се отчита спад на цените на всички плодове и зеленчуци

През август спрямо юли се отчита спад на цените на всички плодове и зеленчуци

С 41% са поевтинели полските домати

През август спрямо юли се отчита спад на цените на всички плодове и зеленчуци, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. С 41% за един месец са поевтинели полските домати, а оранжерийните се продават 36 на сто по-евтино. При краставиците обаче спадът на цените върви по-бавно - полските краставици са поевтинели спрямо предходния месец с 4 на сто, а оранжерийните - с 9 на сто, пише в.Монитор.

За месец зелето, картофите и чесънът са поевтинели с около 10%. На месечна база поевтиняването на зелените чушки пък е 40 на сто. През август има голямо поевтиняване на плодовете спрямо предходния месец. Прасковите дините и пъпешите се продават с 20-30% по-ниски цени. При цените на бананите и лимоните спадът е с около 4-10 на сто.

На годишна база цените на плодовете и зеленчуците също са по-ниски, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата. През август полските и оранжерийните домати са с около 30-40% по-евтини спрямо същия месец на миналата година. Цената на краставиците пък е с 20 на сто по-ниска. Значително поевтиняване има и при дините и лимоните, чиито цени са били с около 40-45% по-ниски в сравнение с август 2010 г. Прасковите, пъпешите, бананите, картофите и зелето са поевтинели на годишна база с 8-18 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.