1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През юни общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта

През юни общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта

Това сочат данните от бизнес анкетите на Националния статистически институт

Несигурната икономическа среда, особено в промишлеността и търговията на дребно, е факторът, заради който общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта през юни, сочат данните от бизнес анкетите на Националния статистически институт.  

Близо 54% от участвалите в анкетата мениджъри на индустриални компании посочват несигурната среда като основна пречка за бизнеса, според 42.6% това е недостатъчното търсене.  

В промишлеността спадът на показателя е с 2 пункта спрямо май, заради по-песимистичните, отколкото през предходния месец оценки за бъдещото развитие на компаниите през следващите шест месеца. Дори и по-добрата осигуреност с поръчки не увеличава очакванията за съживяване на дейността през лятото. Мениджърите в индустрията прогнозират, че през следващите три месеца цените ще нараснат. 

С навлизането в активния строителен сезон предприемачите отчитат съживяване на дейността и повече поръчки. Заради несигурната среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене обаче показателят за бизнес климата в строителството се запазва на равнището от май. Преобладаващите очаквания са продажните цени в сектора да се запазят на равнището си от пролетта. 

Най-голямо е влошаването на бизнес климата в търговията на дребно - със 7.7 пункта. Оценките на търговците  за бизнеса им през следващите три месеца са умерени, песимистични са очакванията за продажбите и поръчките към доставчици. Причината е в засилващата се конкуренция, която като проблем измества недостатъчното търсене по степен на въздействие. Затова търговците и не предвиждат промяна в цените през лятото. 

Подобрение на условията за бизнес НСИ отчита единствено в услугите, където мениджърите очакват по-голямо търсене до края на септември. Заради несигурната среда и засилващата се конкуренция обаче мениджърите в сектора обмислят съкращения и намаление на цените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.