1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През изминалата седмица средната цена на едро на кристалната захар е 2,21 лв./кг

През изминалата седмица средната цена на едро на кристалната захар е 2,21 лв./кг

Незначително увеличение на ценовите стойности се наблюдава единствено в Плевен и Силистра, съответно с 0,5% и с 1%

През анализирания седмичен период на пазара на бялата кристална захар не се наблюдават значителни изменения на средните цени на едро и на дребно за страната.

Регистрираните в част от областите леки ценови колебания при търговията със захар на едро не се отразяват съществено върху средната стойност за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на кристалната захар е 2,21 лв./кг, като е отчетено леко понижение (с 0,5%) спрямо предходния седмичен период. На тържищата в различните областни центрове захарта се търгува в ценовия диапазон от 2,08 лв./кг (Силистра) до 2,40 лв./кг (Разград). В почти всички областни центрове, при които се отчита седмично изменение на цените на едро, е налице понижение на нивата - в рамките от 0,4% (Сливен) до 1,8% (Враца). Незначително увеличение на ценовите стойности се наблюдава единствено в Плевен и Силистра, съответно с 0,5% и с 1%.

Ситуацията на пазара със захар на дребно също остава без сериозна промяна.

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,35 лв./кг, като се наблюдава леко понижение (под 1%) спрямо предходната седмица. В големите супермаркети захарта се предлага в ценовите граници от 2,20 лв./кг (Добрич) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч). Изменение на ценовите равнища се регистрира в седем от областите (Видин, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен), като при всички от тях то е низходящо (в границите от 1,1% до 4,2%).

Средната цена на дребно в другите търговски обекти (ДТО) за периода на наблюдение остава непроменена спрямо предходната седмица - 2,44 лв./кг. В малките търговски обекти на страната захарта се предлага в ценовия интервал от 2,28 лв./кг (Добрич) до 2,70 лв./кг (Шумен). През последната седмица изменения в ценовите стойности се наблюдават единствено в областите Перник и Хасково, съответно понижение с 1,1% и повишение с 1,7%.

Средно за страната, цените на захарта в ДТО са с 0,09 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. Най-голяма е отново разликата между цените в магазинната мрежа във Враца - 0,28 лв./кг.

За поредна седмица най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен (0,39 лв./кг в ГТВ и 0,41 лв./кг в ДТО).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.