1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През миналата седмица на ССБ бяха сключени сделки с неголеми количества фуражно зърно

През миналата седмица на ССБ бяха сключени сделки с неголеми количества фуражно зърно

Сделките за царевица в чували от 50 кг се реализираха при цени 410-420 лв./т

През миналата седмица на Софийска стокова борса (ССБ) бяха сключени няколко сделки с неголеми количества фуражно зърно, информира Investor.bg.

Сделките за царевица в чували от 50 кг, сортирана и отговаряща на определени качествени изисквания, се реализираха при цени 410-420 лв./т. По информация от търговци цените на царевицата при сделки на едро в страната без посочените "екстри", са в рамките на 350-380 лв./т.

През борсата беше осъществена и покупка на минимални количества фуражна пшеница, също сортирана, отговаряща на определени качествени критерии и в чували. Затова борсовата й цена в случая достигна 410 лв./т*. Без посочените „екстри“, фуражната пшеница на едро през последните дни може да се купи с близо 100 лв./т по-ниска цена.

През последните две седмици цените на едро при сделки в страната с хлебната пшеница от втора Б група се движат в рамките на 300-330 лв./т, казаха за Investor.bg търговци.

Цените на основните храни на международните борси през миналата седмица практически запазиха нивата си или леко се понижиха. Към тази сутрин цената (преизчислени в лева) на хлебната пшеница на борсата в Будапеща е 304 лв./т, на царевицата – 297 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 683 лв./т.

В края на миналата седмица цените на пшеницата и царевицата на борсата в Чикаго беше съответно 218 долара/т и 242 долара/т. За седмицата спадът при тях бе в рамките на около 5 на сто. Понижението в цената на суровото олио спрямо средата на ноември е с 1,5% до 1250 долара/т.

Захарта на борсата в Лондон обаче поевтиня с над 7% само за седмица (през първата седмица на ноември цената й спадна само с 1%) и актуалната й в петък търговията приключи при 629 долара/тон.

По този повод наблюдатели на международните пазари коментираха за Investor.bg, че причината за спада на цената на захарта, извън прогнозите за добрата реколта от захарно цвекло, е намалената инвестиционна активност на големите фондове поради икономическата криза.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.