1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През последните няколко години Саудитска Арабия става предпочитан търговски партньор у нас в сферата на селското стопанство

През последните няколко години Саудитска Арабия става предпочитан търговски партньор у нас в сферата на селското стопанство

Износът на български аграрни продукти за саудитския пазар е за 16,928 долара

В контекста на отварянето на саудитския пазар у нас, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) публикува подробна информация за това как се развиват земеделските отношения на България с арабската страна до момента.

Търговско-икономическите ни отношения със Саудитска Арабия имат традиционно добър характер, обобщават от ресорното министерство. Те опират главно на стокообмена, като през последните няколко години азиатската държава става предпочитан търговски партньор у нас в сферата на селското стопанство.

През 2010 г. аграрният стокообмен между двете държави е в размера на 21,284 милиона долара, а през 2011 г. достига 41,779 милиона долара. В рамките на последните няколко години България е формирала положително търговско салдо при търговията със земеделски стоки. Изключение прави предходната 2011 г.

По данни на Националния статистически институт (НСИ), износът на български аграрни продукти за саудитския пазар е за 16,928 долара, а реализираният у нас внос – за 24,851 милиона долара.

Износът към Саудитска Арабия е предимно на зърнени култури, захарни продукти и семена. България регистрира потенциал за износа на зърнени и маслодайни култури, за млечни продукти и за различни видове меса, както и за яйца, за плодове и плодови сокове, за вина, за тютюн и тютюневи изделия и др. За сметка на това, от арабската страна внасяме единствено захарни изделия.

Двустранните отношения се активизират през 2007 г. Оттогава започват да се провеждат срещи и посещения с търговско-икономически характер, като това довежда и до относителното нарастване на стокообмена. Две са основните амбиции в българо-саудитските отношения и те са обусловени от Споразумението за сътрудничеството между Европейския съюз (ЕС) и страните от Персийския залив в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и рибарството.

От една страна съществува стремеж към засилване на информационния обмен и на разработването на краткосрочни и средносрочни прогнози за производството, консумацията и търговията на световните пазари. От друга – да се насърчат договорите между предприятията, изследователските институции и другите типове агенции, за да се стимулира реализирането на съвместни ресорни проекти.

В доклада си към Световната търговска организация (СТО) за 2011 г. Саудитска Арабия е определила по-важните си приоритети в областа на земеделието. Правителството въвежда планове, програми и проекти за увеличаването на площите за производството на някои основни селскостопански продукти, както и за осигуряването на устойчиво развитие на сектора. Това включва зърнени култури, зеленчуци, плодове и фуражи.

Последните статистически данни, публикувани от Министерството на земеделието на азиатската държава, през 2009 г. общият размер на площите, засети с всички видове култури, достига 835 хиляди хектара. Със 100 хиляди тона се е увеличило тогава производството на зеленчуци до 2,7 милиона тона, като за базова година се е възприела 2005 г. Производството на плодове е нараснало със същия темп до 1,6 милиона тона годишно. С 20 хиляди тона повече фурми са произведени през 2009 г. или общо 990 хиляди тона. А фуражното производство се е увеличило от 2,5 милиона тона до цели 3 милиона тона.

Същият анализ сочи повишено местно производство на птиче месо от специализирани проекти, достигащо 494 хиляди тона. Увеличено е и това на червено месо - 167 хил. тона през 2005 до 171 хил. тона през 2009 г. По-значителен е растежът при производството на яйцата, който е в размера на 46 хиляди тона до 191 хиляди регистрирани тона годишно производство.

За да опази природните си ресурси обаче (особено все по-свиващите се водни такива), Саудитска Арабия съзнава необходимостта от създаването на нови селскостопански политики за преструктурирането на земеделския сектор. Целта е да се наблегне на рационалното използване на наличните природни ресурси. Освен това, да се увеличи местното производство на зеленчуци в оранжерии и да се възприемат модерни технологии за тяхното отглеждане и поливане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.