1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През септември производствените цени за вътрешния пазар са се увеличили с 6.6% в сравнение със същия месец на миналата година

През септември производствените цени за вътрешния пазар са се увеличили с 6.6% в сравнение със същия месец на миналата година

Най-голям принос за това имат цените в производството на електрическа и топлоенергия и газ

През септември производствените цени за вътрешния пазар са се увеличили с 6.6 на сто в сравнение със същия месец на миналата година. Най-голям принос за това имат цените в производството на електрическа и топлоенергия и газ, които са се покачили с 10.5 на сто за периода, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В преработващата промишленост ръстът е с 5.8 на сто, а в добивната има намаление от 3.3 процента.

Разликата в цените на годишна база се дължи в голяма степен на значителното поскъпване в цената на тока от юли тази година. Влияние върху годишните показатели продължават да имат разликата в цените на тока и парното, които значително поскъпнаха от 1 юли спрямо година по-рано.

В сравнение с август ръстът в производствените цени се забавя. Така след поскъпване спрямо юли от 1.4 на сто през септември повишението на месечна база е 0.3 процента. В преработващата промишленост то е с 0.8 на сто, докато в добивната промишленост има спад от 1.9 процента, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.2 на сто.

В същото време поскъпването при производствените цени на храните леко се ускорява и на месечна база. Спрямо август има повишение от 2 на сто при ръст през август спрямо юли с 1.8 на сто. За година поскъпването е с 6.7 на сто.

В производството на мебели през септември цените се задържат на нивото си от миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.