Презапасяването опразни пазара в Германия

В момента картофите са сред най-търсените продукти в големите супермаркети и пазари на открито

Очертава се сериозен недостиг на картофи за консумация, предупреждават пазарни експерти. На много места в Европа хората се презапасяват със свежа продукция, докато производителите на бланширани пържени картофи и други подобни продукти намират все по-малко купувачи.
 
В момента картофите са сред най-търсените продукти в големите супермаркети и пазари на открито. Потребителите се презапасяват, а в същото време доставките по веригата са затруднени поради ограниченията заради пандемията от Ковид-19. Проблеми създава и липсата на работна ръка. Затова от бранша предполагат, че ще се наложи отварянето на складове, чието съдържание е било предвидено за по-късна продажба.
 
"Търсенето на картофи е много голямо, но има достатъчни количества и няма повод за паника", изтъкна президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид. Ако на места има временни затруднения с наличностите, те веднага ще бъдат отстранени чрез доставки от региони с по-големи запаси, увери той. По-сериозни трудности изпитват фермерите, които отглеждат картофи за преработка, тъй като няма търсене от страна на заведенията. Тези сортове обаче заемат най-голяма площ. Много стопани ще бъдат принудени да променят плановете си за следващата реколта. Обикновено сеитбата на ранните сортове в Северна Германия започва около 10 март.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.