1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. При екстремални условия е протекла вегетацията на лозовите масиви в Бургаско

При екстремални условия е протекла вегетацията на лозовите масиви в Бургаско

Захарното съдържание на гроздето от 16 до 18,6% се определя като добро

По отношение на природо-климатичните условия през август тази година не се отличава от предходните, но вегетацията на насажденията е протекла при екстремални условия - студена зима, проливни дъждове през пролетта и началото на лятото и много високи температури през юли и август, заяви Лидия Станкова, директор на Областната служба по земеделие, за радио „Фокус” - Бургас.

„С едно изречение ако трябва да обобщя през тази година липсваха оптимални условия за развитие на винените лозя. Със сигурност това няма как да не окаже влияние на качеството на винените сортове и на добивите на грозде. По отношение на агротехническото и фитосанитарното състояние на винените лозя на територията на нашата област картината е доста контрастна. Лозарските стопанства, които са с по-голяма площ и особено тези, които са собственост на винарските изби и заводи са в добро и много добро агротехническо и здравно състояние, а малките на площ насаждения са с влошена агротехника и фитносанитарно състояние”, каза Станкова .

Гроздоберската кампания в Бургаско започна с беритбата на сорта „Мускат отонел”. Грозде се бере от територията на общините Бургас, Руен, Поморие, Камено и Айтос. Захарното съдържание на гроздето е добро от 16 до 18,6%, а това отговаря на изискванията за получаване на трапезно вино. В Карнобатско прибирането на гроздето също е започнала с беритбата на „мускат” и „грем”. 543 килограма е бил средният добив на грозде през миналата година, а тази очакванията са същите, посочи Лидия Станкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.