1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава поскъпването на маслодайните култури на световните борси

Продължава поскъпването на маслодайните култури на световните борси

Френското хлебно зърно също записа лек ръст в цената си до обед

В сряда всички актуални контракти на борсите в Чикаго и Париж останаха на червено, след като – особено при пшеницата – през целия ден цените ту падаха, ту се покачваха. Днес при хлебното зърно борсата в Париж започна с малка печалба, при която до 12 ч. българско време майският контракт добави 75 цента до 364 евро и 75 цента за тон. Царевицата обаче и днес остава на минус, губейки 2 евро до 317 и 50 за тон.
 
В същото време в Чикаго при днешната предборсова търговия майските доставки на пшеницата записаха минус 1 цент и три четвърти до 1036 и 50 за бушел, а царевицата от същия контракт поевтиня с 1 цент и четвърт до 755 и 25 за бушел. Цената на овеса падна с цент и половина до 7 долара и 51 за бушел, а оризът записа минус 13 цента до 15 долара и 90 цента за 50 килограма.
 
За разлика от вчера, днес маслодайните култури се движат нагоре. Рапицата в Париж до 12 ч. българско време добави 3 евро до 956 евро и 50 цента за тон, а соята отвъд Океана поскъпна с 5 цента и три четвърти до 1625 и 25 за бушел. С 2 цента до 71 долара и 85 цента за фунт се покачи цената на соевото масло, а соевото брашно записа плюс 2 долара и 50 цента до 464 и 30 за тон. 
 
На европейската селскостопанска борса в Ешборн майският контракт на обезмасленото сухо мляко поевтиня с 18 евро до 4185 за тон, а при маслото няма промяна. Без промяна е и цената на картофите за преработка - 23 евро и 20 цента за тон.
 
Днес по обяд американският суров петрол струваше 97 долара и 12 цента за барел, като цената му се покачи с 89 цента. Сортът Брент поскъпна с долар и 4 цента до 102 долара и 11 цента за барел. Природният газ се продаваше за 6 долара и 18 цента за мегаватчас, поскъпвайки с 9 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.