1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава тенденцията на понижение на средните цени на едро и на дребно на яйцата

Продължава тенденцията на понижение на средните цени на едро и на дребно на яйцата

Най-значително яйцата поевтиняват в Силистра, Плевен, Разград, София и Ловеч

През анализирания период (28 март – 4 април 2012 г.) продължава тенденцията от предходната седмица на понижение на средните цени на едро и на дребно на яйца за страната. Изключение правят големите търговски вериги, където цените на дребно на яйца - размер М, запазват нивата си от предходната седмица.

Предлагането на яйца - размер М, на борсите е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. до 0,32 лв./бр., като най-ниска стойност е отчетена в Силистра, а най-висока - във Варна. Понижение на цените се наблюдава в преобладаващата част от областите, като най-значително яйцата поевтиняват в Силистра, Плевен, Разград, София и Ловеч (с 0,03 лв./бр.). В резултат на това, средната цена на едро на яйца - размер М, за страната отбелязва понижение с 0,02 лв./бр. спрямо предходната седмица до 0,29 лв./бр.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М, в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица – 0,34 лв./бр. и по области се търгуват в границите от 0,30 лв./бр. до 0,35 лв./бр. (Стара Загора и Сливен и Ямбол). Цените отбелязват понижение в девет областни центъра в границите от 2,9 до 11,8%.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер L, в ГТВ е 0,36 лв./бр., с 0,02 лв./бр. по-ниска спрямо предходната седмица. По области предлагането е в ценовия интервал от 0,32 лв./бр. (Стара Загора) до 0,39 лв./бр. (Разград, Русе и Силистра). В поти цялата страна се регистрира намаление в рамките на 2,5% (Силистра) – 10,8% (Варна). Изключение прави област Хасково, където данните сочат повишение на цените с 0,01 лв./бр. Средно за страната, цените на яйца (размер М и L), предлагани в другите търговски обекти (ДТО), бележат понижение с по 0,02 лв./бр., спрямо предходната седмица.

В ДТО цените на яйца - размер M, са в диапазона от 0,30 лв./бр. (Стара Загора и Хасково) до 0,36 лв./бр. (Враца и Монтана). В почти цялата страна, в по-малките магазини, цените на яйцата от този размер са по-ниски, спрямо предходната седмица. Понижението е с между 0,01 до 0,05 лв./бр. Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, са в интервала от 0,31 лв./бр. (Стара Загора и Хасково) до 0,37 лв./бр. (Враца и Монтана). В преобладаващата част от областите е налице поевтиняване, най-значително в Габрово и Плевен – с 0,06 лв./бр. Леко поскъпване е отчетено на яйцата - размер L, единствено в Шумен (с 0,01 лв./бр.).

Средно за страната, цените на яйца - размер М, в големите супермаркети са по-високи от тези в малките магазини с 0,01 лв./бр., а за яйцата – размер L, с 0,02 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.