1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава тенденцията за поскъпване на основните храни и горива

Продължава тенденцията за поскъпване на основните храни и горива

С 60 лева за тон е поскъпнала хлебната пшеница у нас за последната една година

Продължава тенденцията за поскъпване на основните храни и горива на годишна база. Това отчетоха от Софийска стокова борса. По-високите цени се дължат както на финансовата криза, така и на природните катаклизми в САЩ и военните конфликти в Близкия Изток. Цената на пшеницата в България, на едро и без Данък добавена стойност, е поскъпнала спрямо 2010 година с 20 процента, което според анализаторите от Софийската стокова борса не е голямо. Процентът е по-голям и заради промените в курса на щатския долар спрямо лева.

С 60 лева за тон е поскъпнала хлебната пшеница у нас за последната една година, обясни Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в ССБ. „При нас е най-голямото поскъпване в процентно отношение, но това се дължи и на курса на долара. Миналата година август месец сме имали сделка на 260 лева за тон без ДДС, в момента цената е около 310-320.

Според прогнозата на Световния съвет по зърно хлебна пшеница в световен мащаб ще бъде добита 672 милиона тона, което е с около 23 милиона тона повече от миналата година. Това може би не трябва веднага да ни кара да си мислим, че цените ще паднат, защото потреблението също се увеличава в световен мащаб“.

Въпреки поскъпването на пшеницата у нас се наблюдава поевтиняване на стоката заради добрата реколта тази година, която надхвърли 4 милиона тона, коментира Изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов: „Реколтата в България е по-добра от миналата година. Миналата година цената стигна някъде около 250-300 лева. Сега имаме нива близо 460 и се върна вече на около 300. Реколтата е добра, цената на пшеницата пада, за ужас на зърнопроизводителите“.

Поскъпване с около 20 на сто има и на царевицата. В България сега се търгува 450 лева за тон, докато миналата година сумата е била 375 лева за тон. В световен мащаб се отчита недостиг на царевица заради повишеното потребление и производството на био горива.

Заради природните бедствия в САЩ и бунтовете в Либия цената на петрола е непостоянна. По последни данни средната цена на няколко сорта петрол е 103 долара за барел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.