1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производители във Видин са на бунт срещу по-евтините румънските домати, внесени през Дунав мост 2

Производители във Видин са на бунт срещу по-евтините румънските домати, внесени през Дунав мост 2

Цената им за килограм е с 20-30 стотинки по-ниска от тази на българските

Производители във Видин са на бунт срещу по-евтините румънските домати, внесени през Дунав мост 2. Над 90 производители изпратиха подписка до земеделското министерство, в която настояват да се спре нерегламентираната продажбата на зеленчуци, внос от Румъния, предаде БНТ.

Какви количества са внесени не се знае, защото на Дунав мост 2 проверки се извършват само от финансова инспекция на румънска територия.

Пазарът във Видин е засипан с домати от Румъния, а цената им за килограм е с 20-30 стотинки по-ниска от тази на българските. Местни производители имат съмнения за качеството на вносните домати и твърдят, че у нас се предлагат негодните за продажба в Румъния зеленчуци.

Заради по-евтиния внос местното производство остава по сергиите. Производители във Видин твърдят, че не са срещу румънските си колеги и нямат нищо против конкуренцията, но при равни условия. Те са против безконтролната продажба на вносни домати, които нямат документ за качество и произход.

Инспектори от Агенцията по храните задно с НАП започнаха проверки за нерегламентираната продажба на зеленчуци на видинския пазар. Ако мерките не дадат резултат, производители заплашват с блокада на Дунав мост 2, където ще изхвърлят продукцията си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.