1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производители заблуждават с етикет "здравословно"

Производители заблуждават с етикет "здравословно"

Европейският орган за безопасност на храните публикува своята оценка за 442 предложения за връзка между хранителните продукти и човешкото здраве

Само 20 процента от твърденията на хранителната индустрия получиха научно потвърждение от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), съобщава Еурактив, цитирана от expert.bg.

Често на етикетите на продуктите има твърдения като „намален холестерол”, „ниско съдържание на мазнини”. Някои от тях могат да бъдат подвеждащи за потребителите, които не знаят как да интерпретират таблици с хранителни стойности. Според законодателството на ЕС съществуват установени процедури за потвърждаване на тези твърдения както и ограничения за тяхното ползване.

Надзорният орган публикува своята оценка за 442 предложения за връзка между хранителните продукти и човешкото здраве миналата седмица. Сред одобрените твърдения са връзката между орехите и функционирането на кръвоносната система, антиоксидантният ефект на полифенола,  който се съдържа  в зехтина и влиянието на кофеина за повишеното внимание и физическа издържливост.

За сега експертите са разгледали около 80 процента от твърденията от общ характер за влияние върху човешкото здраве. След окончателното завършване на процеса ЕК ще изготви списък с разрешените твърдения за всички субстанции, които не са ботанически.

Твърденията за растения като алое вера, женшен и зелен чай за сега не се разглеждат от ЕОБХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.