1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Проучване: В София се живее най-евтино

Проучване: В София се живее най-евтино

Гражданите на Велико Търново и Горна Оряховица отделят най-много за храна

В София се живее най-евтино, сочи проучване на TV7. То обхваща основните хранителни стоки в магазините - хляб, кисело мляко, месо, сирене и олио в шест града на страната.

В столицата са необходими 15,30 лева, за да си набавите тези продукти. Гражданите на Велико Търново и Горна Оряховица отделят най-много за храна - средно по 20 лева на ден, като сметката може да набъбне до 30 лева. За да си напазарувате храна в Стара Загора, са ви необходими минимум 10 лева на ден. Бургазлии търсят промоции като отделят около 12-15 лева за стоки от първа необходимост. Във Варна пазаруат в по-малки грамажи, като дават средно по 13 лева на ден за храна.

От проучването става ясно, че най-евтина е храната в Стара Загора като разликата със София е много малка. В столицата по-голямата конкуренция сваля цените. Спрямо заплатите храната в столицата е най-евтина. Във Велико Търново пък дават най-много пари за храна.

В столицата покупателната способност е най-голяма. В София със средния месечен доход на домакинствата могат да се закупят 4300 кг хляб, каза Иван Балев - директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

През 1999 г. българинът е отделял 44% от доходите си за хранителни стоки, докато през 2011 г. разходите са намалели до 36%. Усещането за инфлация е различно при всяко семейство, защото зависи от различния начин на живот от официалното обявената информация от НСИ, обясни Албена Данчева от статистическия институт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.