1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата ни - най-качествена в Европа

Пшеницата ни - най-качествена в Европа

Към момента цената й се стабилизира на нива 360 лв./тон без ДДС

България и Румъния са единствените страни в Европа, които имат много добри качествени показатели на произведеното зърно тази година. Това се отразява на сериозното търсене на пшеницата за износ, пише Фермер.БГ.

Поредна седмица продължава усиленият износ на зърно през българските пристанища. На варненския порт се товарят кораби с вместимост по 25 000 тона, а на това в Балчик по 7 500 тона. Затова някои износители предпочитат и румънското пристанище Констанца, където могат да акостират и по-големи плавателни съдове.

Към момента цената на пшеницата се стабилизира на  нива 360 лв./тон без ДДС от място, а цената на слънчогледа вече гони 700 лв./тон ( в момента се търгува на 650 лв./тон ), заради засиленото търсене от Европа и  падналите ограничения за износ към Турция, от където има интерес към маслодайната култура.

Според анализатори, твърде е възможно през декември цената на тон пшеница от II  Б група да достигне 500 лв./тон.

При царевицата цената в момента е на нива 300-350 лв./тон, което е без промяна за последната седмица, но се очаква поскъпване с наближаването на зимата.

Заради невъзможността на пристанището в Балчик да се товарят със зърно тежки плавателни съдове, износителите разчитат тази година и на румънското пристанище Констанца, което е четвърти по големина търговски порт в Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.