1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата се опитва да навакса вчерашните загуби на световните борси

Пшеницата се опитва да навакса вчерашните загуби на световните борси

Маслодайните култури стартираха деня разнопосочно

Преди около месец новата пшеничена реколта в Европа, която на борсата се търгува със септемврийския контракт, беше стигнала нов връх, но от тогава загуби повече от 60 евро. Подобно е развитието и в Чикаго, въпреки големите продадени обеми. Анализаторите коментират, че това означава само едно – спекулативните инвестиции, довели до драстичното поскъпване, вече се изтеглят от пазара. А причините се крият във все по-сгъстяващите се слухове, че Русия все пак ще разблокира украинските пристанища и ще позволи износа на зърно. Така хлебното зърно в Париж вчера записа минус 11 евро и 75 цента до 380 евро и 50 цента за тон, а в Чикаго поевтиняването беше с малко над 46 цента до 1041 и 25 за бушел. Следвайки пшеницата, царевицата също регистрира сериозни загуби, особено отвъд Океана. Там цената й падна до малко над 7 долара и 31 цента за бушел, като основният стимул за това идва от Бразилия, където царевицата се продава на най-ниската си цена от месец насам. Според експерти тазгодишната бразилска реколта ще достигне рекордните 116 милиона тона. Вчера единствено соята успя да се задържи над чертата, най-вече заради ограниченото предлагане на количества от старата реколта, в комбинация с голямо търсене. Ето как изглежда ситуацията на борсите в Париж и Чикаго днес към 12 часа българско време.
 
След вчерашните загуби, пшеницата днес до обяд се опитва да навакса. Септемврийският контракт във френската столица отчете плюс 4 евро и 75 цента до 385 и 25 за тон, а при декемврийските доставки поскъпването беше с 4 евро и 25 цента до 379 евро и 25 цента за тон. Царевицата също е на зелено и юнските доставки добавиха 12 евро и половина до 342 за тон.
 
В Чикаго при днешната предборсова търговия юлските доставки на пшеницата записаха плюс 14 цента и половина до 1055 и 75 за бушел, а царевицата от същия контракт поскъпна с 1 цент и три четвърти до 7 долара и 33 цента за бушел. Цената на юлския овес се покачи със 7 цента и половина до 6 долара и 54 цента за бушел, а при ориза нямаше промяна и цената остава 17 долара и 14 цента за 50 килограма. 
 
Днес до 12 часа българско време рапицата от августовските доставки в Париж загуби 9 евро до 787 евро и 75 цента за тон, докато юлската соя отвъд Океана поскъпна с 9 цента и три четвърти до 17 долара за бушел. С 46 цента до 78 долара 57 цента за фунт се покачи цената на соевото масло, а соевото брашно поскъпна с 2 долара до 414 и 70 за тон. 
 
На селскостопанската борса в Ешборн един тон обезмаслено сухо мляко струва 4050 евро за тон, маслото се продава за 7325 евро за тон, а цената на 100 килограма от картофите е 24 евро и 10 цента.
 
Днес петролът върви плавно надолу. До 12 часа българско време цената на американският суров нефт се понижи с 2 долара и 23 цента до 113 долара и 3 цента за барел, а сортът Брент се продаваше за 113 долара и 89 цента, отчитайки минус 2 долара и 40 цента. Природният газ се продаваше за 8 долара и 75 цента за мегаватчас, като цената падна с 2 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.