1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата сигнализира за ръст на цените

Пшеницата сигнализира за ръст на цените

Новите посеви със земеделската култура се очаква да спаднат до 4–годишен минимум

След като Русия през август забрани износа на пшеница от страната, за да осигури зърнения си баланс, новите посеви със земеделската култура се очаква да спаднат до 4–годишен минимум. Това според Bloomberg е още един сигнал, че цените на зърното на световните пазари ще продължат да се покачват.

Фермерите трудно могат да засеят повече, тъй като експортната забрана и сушата миналото лято ги е лишила от важни приходи. Растат производствените разходи: дизелът за годината е поскъпнал с 30%, а азотните торове средно с 12%.

През 2009 година Русия беше вторият най-важен износител на зърно в света след САЩ /съответно 18.8 и 23.9 млн. тона зърно износ/. Но нова анкета сред 19 водещи търговци и производители на зърно показва, че реколта 2011 г. в Русия се очаква да е 84 млн. метрични тона през тази година, или с 1 млн. тон по-малко от обявената от руското правителство долна граница за вдигане на експортната забрана.

Тоест Русия има вероятност отново да не излезе на международните пазари, което е още по-важно в година, за която според прогнозите на аграрното министерство в САЩ запасите на зърно в глобален мащаб ще спаднат с 13%. Бившите лидери в Тунис и Египет вече разбраха какво означават скъпите храни.

Според анализатор в Лондон, който е предвидил особено прецизно движението в цената на пшеницата през 2010 г., започваме новата 2011 г. с много по-слаби фундаменти на зърнения пазар и ситуацията в Русия е от ключово значение.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.